Fakir Musafar (1930-2018) byl zásadní osobnost body modification scény. Světu se představoval jako šaman, umělec, mistr piercingu a modifikátor. A tím vším bezpochyby byl.

Harry Potter z jižní Dakoty

Narodil se v Americe v Jižní Dakotě. Jeho příběh trochu připomíná Harryho Pottera. Alespoň tu pasáž s přístřeškem pod schody. Podobnou zašívárnu totiž měl i Fakir, tenkrát ještě Roland Loomis. Zřídil si ve sklepě ještě jako dospívající kluk. Sloužila mu jako temná komora pro fotografické pokusy i pro první pokusy s jeho tělem. Měl to vymyšlené chytře. Do temné komory přece ani rodiče nevrazí bez zaklepání, aby neosvítili filmy.

 

Modifikace i BDSM

Věřící rodiče by experimenty svého syna s vlastním tělem určitě nepochválili. Matčinými šicími jehlami se začal propichovat už ve dvanácti. O rok později si troufl na piercing vlastní předkožky. Protahoval svůj krk, pas si naopak stále těsněji svazoval, až mohla vzniknout ikonická fotka The Perfect Gentleman, na které pózuje elegantně nastrojený Musafar s brýlemi a cigaretou a pasem o obvodu 48 cm. Zajímalo ho nejen proměny těla piecingem, tetováním a formováním. Lákala ho smyslová deprivace, svazování, bolest a nezvyklá manipulace s tělem i v oblasti sexuality. Ve své osobě tedy propojil svět tělesných modifikací a BDSM.

 

Fakir_Musafar_009

Věšení na háky

Protože žil na území indiánské rezervace a fascinovala ho moudrost a zvyky Indiánů, objevil i krvavý rituál o-keepa. V roce 1966 nebo 1967 se poprvé zavěsil na háky i on. Závěs za hrudník jej natolik oslovil, že se chtěl věšet znova a znova. Povedlo se mu proto nevídané. Otvory pro háky v hrudníku zahojil tak, že po nich zůstaly otvory a mohl se pověsit kdykoli. Jde o opravdu neuvěřitelnou věc – i my jsme se o to pokoušeli v Hellu, ovšem neúspěšně.

Když v sedmdesátých letech přišla sexuální revoluce, přinesla uvolnění i Musafarovi. Až téměř do svých padesátin držel své nezvyklé záliby v soukromí. V roce 1977 poprvé veřejně vystoupil na konvenci v Renu v Nevadě. Propichoval své tělo, ležel na lůžky z hřebíků a publikum nestačilo koukat.

 

Fakir_Musafar_004

Moderní primitivismus

Fakir Musafar formuloval myšlenku moderního primitivismu. Ta jednoduše řečeno popisuje to, že manipulace s tělem, tedy jeho propichování, tetování, zavěšování na háky apod. je spojena nejen s fyzickými počitky, ale i psychickými zážitky a spiritualitou. Zkrátka nejde jen o to, jak piercing nebo tetování vypadá (o to nám jde především dnes), ale také o to, co prožijeme během samotného zákroku.

Fakir Musafar napsal několik knih, je citován v odborné literatuře, účinkuje v dokumentárních filmech a založil první piercingovou školu v USA – School for Professional Body Piercing. Až do pozdního věku se účastnil přednášek a pořádal body modificatoon rituálů. Také se celý život věnova fotografickému zvěčňování tělesných modifikací.

 

Míla Bugtcher, zakladatel Hellu

Fakir v sobě cítil to, co i nás žene k tomu, co děláme. Tuhle věc není snadné pojmenovat, on ji shrnul pod pojem Moderní primitivové, což je název, který pro sebe rád s hrdostí použiju. On ji objevil a pojmenoval dávno předtím, než jsme se narodili. Přestože žil v prostředí, které experimentům s tělem nepřálo, šel za svým cílem. „Civilizovanému“ světu ukázal ten důležitý aspekt kultury, který byl hnacím motorem Hellu od jeho počátku. Nebýt Fakira, tak by Hell možná nikdy nevzikl. Bylo mým velkým snem se s ním osobně setkat, což se mi už bohužel nepoštěstí. Hell bude ale dál pokračovat v tom, co Fakir Musafar před mnoha lety začal.

 

Shemon, šéf Hellu

Ačkoliv mi není blízký spirituální přístup k tělesným modifikacím a rituálům, který Fakir prosazoval, představoval (a vlastně stále představuje) pro mě jednu z nejdůležitějších osobností na poli body modification. Je pro mě především iniciátorem – někým, kdo se díky své výjimečné vnímavosti a citlivosti k vlastnímu tělu i okolnímu světu, kdo díky svému entuziasmu, otevřenosti a přátelskosti umožnil rozvoj piercingu v poslední třetině 20. století. Ve Fakirově pojetí byly piercing a s ním související praktiky prostředkem lidského sebepoznání. Dnes přikládá tělesným modifikacím hlubší význam už jen málokdo. Zároveň však stále existují i lidé, pro které znamenají modifikace něco „více“. Věřím, že každý z nich za to nějakým způsobem vděčí právě Fakírovi.

 

Mirka, piercerka v Hellu

Fakir mi bol veľmi blízky, a to z viacerých dôvodov. Nemôžem hneď nespomenúť, ako sympaticky pôsobil a vystupoval. Jeho tvorba mala obrovské kúzlo. Je to praotec modifikácií a rituálov ako ich poznáme v súčasnosti. Na jeho fotky s úzkym pásom, prebodanou hruďou či kolíčkami zacvaknutými na koži som pozerala s vyrazeným dychom. Čítať jeho skúsenosti pri samozavesení sa na háky bolo ohromujúce, napriek tomu, že sa naše pohľady na Boha a podobné duchovno veľmi líšia. To, čo priniesol do sveta piercingu, a to hlavne genitálneho, je neoceniteľné. V dnešnej dobe všadeprítomných a dostupných informacií si ani nevieme predstaviť, čo tomu predchádzalo. Fakir bol na začiatku všetkého. A my sme jeho hrdí nasledovatelia.

 

Fotografie: https://archive.org/details/FakirMusafarPhotosCollection