Háky mají tu výhodu, že se dají zapíchnout kamkoliv, kde je dost kůže. Ano, hádáte správně – lidi se věšeli už i za zadek. Ale nebojte, není hned potřeba dělat takové veletoče. Připravili jsme přehled nejčastějších a vyzkoušených suspension pozic. Budou se vám hodit, ať už se chystáte na Hell suspension workshop poprvé nebo už jsme se do vás něco háků napíchali .

Suspension není závod, ale rituál. Zatímco někteří zkoušejí pořád náročnější pozice, jinému k úplné spokojenosti stačí už po desáté záda

 

Záda neboli suicide

  • náročnost: pro začínající viselce
  • kde jsou háky: 1 pár v zádech

Pokud se chystáte na Hell suspension workshop poprvé, dejte si závěs za záda. Kůže za zádech je velmi pevná a přitom celkem málo citlivá. Navíc člověk visící za záda zůstává ve vzpřímené poloze, což je napoprvé rozhodně nejpříjemnější.

Tomuto závěsu se říká také suicide [suisájd], což znamená anglicky sebevražda. Není to zrovna sluníčkový název, ale člověk visící za záda kvůli předkloněné hlavě opravdu připomíná oběšence. I proto většinou říkáme prostě záda.

 

Superman

  • náročnost: pro mírně pokročilé viselce
  • kde jsou háky: 3-6 párů, na vršku zad, spodku zad, stehnech a eventuálně i lýtkách

V téhle pozici horizontálně a břichem dolů vypadá totiž člověk opravdu jako Superman v letu. Závěs vyžaduje několik párů háků, ale díky tomu se dobře rozloží váha, takže na jednotlivých hácích spočívá menší zátěž. Někteří říkají, že jde o vyloženě pohodlnou pozici.

Superman je technicky náročnější, protože je potřeba člověka v pozici dobře vyvážit, aby byly všechny háky stejně zatížené. Ale v tom máme dlouholetou praxi, takže žádné strachy.

 

Lotos

  • náročnost: pro mírně pokročilé viselce
  • kde jsou háky: 3 páry, v zádech, na stehnech, na lýtkách

Lotos se tomuhle závěsu říká, protože připomíná člověka sedícího v lotosovém sedu při meditaci. Kromě hlavních nosných háků umístěných ve vrchní části zad jsou háky ještě ve stehnech a lýtkách a zvedají nohy do pozice tureckého sedu.

Stejně jako u Supermana je potřeba závěs důkladně vyvážit, aby všechny háky nesly váhu rovnoměrně. Stehna a lýtka bývají poměrně citlivá, ale nebojte se, při závěsu spočívá hlavní tah na hácích v zádech.

 

Kolena

  • náročnost: pro mírně pokročilé viselce
  • kde jsou háky: 1-2 páry na každém koleni

Někdo má na kolenou kůži tvrdou jako hroch, jiný jemnou a citlivou. Proto je pro někoho závěs za kolena pohodička, pro jiného mordor. Háky se ale dají kolem kolena umístit v několika pozicích, takže vybíráme tu nejméně bolestivou. Při závěsu za kolena je viselec hlavou dolů, což je hodně silný zážitek.

Kůže kolem kolen je měkká a poměrně jemná, proto občas dochází k drobnému natržení vpichu. Není to ale nic dramatického, jen zřídka je natržení tak velké, že by vyžadovalo stehy. A i na to jsme zařízení.

 

Koma

  • náročnost: pro pokročilé viselce
  • kde jsou háky: 3-6 párů hrudník, břicho, stehna, holeně

Koma je v podstatě Superman, ale břichem vzhůru. Háky jsou v místech s citlivou kůží, proto tenhle závěs patří k těm náročnějším. Ale koukat při suspension přímo do nebe, to je velká krása.

 

Resurrection

  • náročnost: pro pokročilé viselce
  • kde jsou háky: 2-3 páry na horní části trupu (hrudník a břicho)

Člověk visí za háky v hrudníku a břichu v prohnuté poloze. Nohy směřují k zemi. Anglický název Resurrection [resurekšn], který znamená zmrtvýchvstání, pozici vystihuje přesně. Kůže na prsou a břiše je citlivá, proto jde o závěs pro zkušené viselce.

 

Prsa neboli Chest

  • náročnost: pro pokročilé viselce
  • kde jsou háky: 1-2 páry na prsou

Hodně náročný závěs, kdy veškerá váha spočívá na hácích zapíchnutých do kůže na horní části prsou, která je poměrně citlivá. Na toto místo se umisťují háky při tradičních indiánských rituálech Okipa, které sloužily jako předobraz dnešní moderní suspension.

 

Břicho

  • náročnost: pro pokročilé viselce
  • kde jsou háky: 3 páry na břiše

Podobně jako u resurrection jsou háky umístěny na břiše, tentokrát však pouze tam, což viselcovu polohu upravuje do tvaru obráceného písmena C. Kůže na břiše je velmi měkká a citlivá, tento závěs rozhodně nepatří mezi začátečnické.

 

Tandemy a multi-závěsy

To jsou pozice, kdy se pověsí několik lidí na sebe, takže na horním člověku visí za háky ještě další člověk. Ve dvou lidech jde o tandem, ve více lidech o multi-závěs. Tohle jsou skutečně hardcore závěsy pro opravdové labužníky. V těch se vyžívá zvlášť Míla Bugtcher. Mrkněte třeba na finále Hell Party 2016.

 

A tak dále

Naším výčtem to ale ani zdaleka nekončí. Shannon Larratt, zakladatel BMEzine.com a velký machr přes všechno, co se týká tělesných modifikací, dal dohromady ilustrovaný řehled 42 pozic, ve kterých se lze věšet na háky. Mrkněte na ně.