Dotwork tattoo je tetovací styl, kdy je tetování složené z teček. Čím více teček vedle sebe, tím tmavší plocha vzniká a naopak. Tak si lze nádherně vyhrát se světlem a stínem. Jako dotwork může být zpracované celé tetování nebo se může použít jen na jeho části. Skvěle funguje jako pozadí nebo na vyplňování ploch. Dotwork sedí geometrickým motivům, ale i mandalám, hindu stylu nebo tetováním ve stylu starých perokreseb.

hell.cz dotwork tattoo bw nayana

Dotworkem lze originálně zpracovat pozadí tetování.

 

1. Dotwork tetování na první pohled

Dotworková tetování poznáte na první pohled. Mají nezaměnitelnou jemnost, ale nechybí jim prostorová hloubka.

 

2. Pointilismus

Dotwork tattoo je často spojováno pointilismem. Tak se jmenuje malířský směr, kdy je obraz tvořen barevnými tečkami. V dotworku ale na rozdíl od pointilismu moc barev nenajdete.

 

3. Barvy

Dotworku svědčí jednoduchost. Dá se pojmout ryze černým inkoustem nebo doplnit barvami. Hodí se červená nebo tyrkysová, které s černou krásně kontrastují a jsou syté.

 

4. Cokoliv v tečkách

Technikou dotwork lze vytvořit jakýkoliv motiv. Od realistických portrétů přes ornamenty, mandaly až po komplikovanou geometrii. Spousta motivů vypadá mnohem zajímavěji, když se zpracuje jako dotwork. A pro iluzionistické hrátky s prostorem je to jasná volba.

hell.cz.cz Hell dotwork tattoo geometry illusion tetování Kubo

Geometrické a iluzionistické dotwork tattoo.

5. Tetování z Egypta

Zdobení těla dotworkovým tetováním se podle všeho objevovalo už v Egyptě. Na egyptských soškách zvaných Nevěsty smrti se objevují tečkovaná tetování na podbřišku a stehnech. Bylo spojováno se svůdností, atraktivitou a ženstvím.

 

6. Rukou nebo strojkem

Dotwork lze tetovat ručně (tzv. handpoking) nebo klasicky tetovacím strojkem. V Hellu používáme druhou metodu, protože je rychlejší a méně bolestivá než ruční tetování. Když děláme tečku strojkem, jehla vjede do jednoho místa hned několikrát, takže barva v kůži mnohem lépe drží.

hell.cz.cz Nayana dotwork tattoo shoulder bw

Neobvyklé použití dotworku.

 

 

7. Dotwork na dlani

Za to, že dotworková tetování mají menší tendence vypadávat, vděčíme tomu, že se kůže hned za tečkou uzavírá. Jednotlivé tečky také můžeme umístit o něco hlouběji do kůže. Proto lze tímhle způsobem tetovat i dlaně, což je místo, kde tetování jinou technikou obvykle vypadává.

 

8. Originálně

Když jdete po originálním a neokoukaném kousku, promyslete dotwork. Dá se jím vytetovat jakýkoliv motiv a působí opravdu netradičním dojmem. Tisíce teček, které tatér vytetuje, mohou působit odlehčeně a mít jemné ženské linie, nebo je naopak seřadí tak, aby evokovaly ostré tvrdé mužské tvary.

 

9. Filozofie

Náš tatér Kubo, který se tečkování věnuje už šest let, přišel s krásným postřehem: „Dotworková tetování jsou složená z jednotlivých bodů. A všechno začíná v jednom bodě a v jednom bodě končí. I proto mě dotwork nepřestává fascinovat.“

hell.cz.cz Hell dotwork tattoo deer jelen tetování Kubo

Jako dotwork tattoo lze udělat jakýkoliv motiv,